Jak být lepší

Každý den jedna rada.

Dnešní rada

Jídlo
Proč byste si měli dát obědovou pauzu jako Norové

18

#382

Slyšeli jste někdy o „matpakke“? Jde o klasický oběd, který si většina Norů nosí do práce. Tradice, která se dodnes v Norsku drží, má své kořeny už ve 30. letech, kdy na tom země nebyla dvakrát dobře. V čem spočívá jeho kouzlo?

Je jednoduchý, ne zas tak dobrý a má jen jediný úkol – svého majitele nasytit. Nic víc, nic míň. „Matpakke“ představuje pro většinu Norů vrstvený chléb s máslem, sýrem, šunkou nebo rybí pomazánkou. A to je vše.

„V Norsku se nemáte na oběd těšit. Má být snadný jak na přípravu, tak na přenos. To samé by se mělo týkat i jedení. Mělo by to vlastně být zklamání,“ tvrdí Ronald Sagatun, který tvoří propagační videa o této severské zemi. Hlavním důvodem je podle něj to, že v práci se má hlavně pracovat.

Možná si říkáte, že jednoduché a doma připravované obědy nejsou nic pro vás. Tady je minimálně pět věcí, které byste měli vzít v potaz a kterými byste se měli inspirovat.

– Více času na práci. Kolik času vám většinou zabere obědová pauza? Hodinu? Tak to máte štěstí. Norové mají přísnější pracovní podmínky a na polední pauzu mají vyhrazeno většinou jen 30 minut. Výhoda? Mají jedny z nejkratších pracovních týdnů a patří mezi nejproduktivnější národy na světě.

S tím souvisí i to, že díky obědu z domova budete mít v práci chvilku klid. Všichni kolegové totiž odejdou na oběd a v kanceláři bude konečně trochu ticha. A to za těch 10 minut, které věnujete ráno přípravě, určitě stojí, ne?

– Méně rozhodování. Víte, že čím více rozhodnutí musíte denně udělat, tím unavenější a vyčerpanější jste? Zní to logicky, že? Tak si jedno rozhodnutí – co si dáte k obědu – odpusťte. Uvidíte, že se v práci budete věnovat důležitějším věcem než tomu, jaký podnik navštívíte tentokrát. Podobná strategie (i když s oblékáním) se osvědčila třeba Marku Zuckerbergovi nebo Baracku Obamovi.

– Rutina jako základ. Chcete být produktivní a mít zvládnutý time management? Rutina se ukazuje jako to nejlepší řešení. Pokud budete mít jasně stanoveno, co si dáte k obědu a v kolik, budete méně ve stresu a budete připraveni toho více udělat. Jakmile si totiž zvyknete na pevný řád a režim, budete od práce méně odbíhat.

– Je to levné! Ať už si uděláte chleba po vzoru Norů, kuskus, těstoviny, nebo cokoli jiného, výrazně ušetříte. A to se alespoň jednou začas vyplatí. Peníze, které normálně necháváte v práci za obědy, si tak můžete šetřit třeba na lepší večeře, které si stoprocentně užijete více.

Jde o to, uvědomit si, že chození na oběd v práci nás občas stojí více času, než je třeba. A že si ho někdy, čas od času, můžeme ušetřit právě tím, že si ho připravíme doma.

Dobrou chuť a produktivní středu!

Dnešní rada

Plánování
Pět nejžádanějších dovedností podle LinkedInu a jak na nich zapracovat

28

#381

Dnešní rada

Meditace
Naše kapacita je omezená. Tak se nestresujte zbytečnostmi

47

#380

Dnešní rada

Organizace
Pětiminutová výzva, díky které budete mít doma větší pořádek

24

#379

Dnešní rada

Meditace
Nemáte čas na meditaci? Zkuste ji ve sprše

26

#378

Dnešní rada

Zdraví
Jak se donutit běhat, když je venku tma a zima

16

#377

Dnešní rada

Organizace
Systém pro neorganizované: bullet journaling

23

#376

Dnešní rada

Motivace
Sedm věcí, které vás udělají lepšími

22

#375

Dnešní rada

Práce
Kam si sednout na poradě, aby vás všichni poslouchali

14

#374

Dnešní rada

Lifehack
Jak správně uskladnit vánoční světýlka?

15

#373