Jak být lepší

Každý den jedna rada.

Dnešní rada

Jídlo
Recept na skvělé Vánoce? Pomerančová polévka!

19

#357

Jak zvládá Vánoce náš šéfredaktor Petr Šimůnek? Přečtěte si jeho tajemství.  

Tohle je všechno, co potřebujete k nastartování i přežití štědrovečerní večeře. Je to vitaminová bomba. Je to antidepresivum. Je to paralyzér rodinných trablů. Je to mimořádně účinné přírodní analgetikum. A je to po léta utajovaný, jen nejzasvěcenějším známý poklad.

Tohle všechno v jednom je pomerančová vánoční polévka, důvěrně známá jako Ježíškův dar Šímovi. Teda takhle, polévka je to asi taková, jako je gin-tonic předkrm. Ale jak jinak by asi mohla splňovat všechno to, co jsme slíbili? Tady je recept:

3 pomeranče na osobu

Víno bílé – lahev až tři

Alkohol různý – hodně

Skořice celá – pytlík až dva

Skořice mletá

Oheň

Postup aneb 10 stupňů ke Zlaté

– Pomeranče, nejlépe španělské, oloupeme, zbavíme toho bílého ochlupení a hodíme do mixéru. Mixujeme na mód sekání ledu – zbudou tam trošku kousky a to chceme. Rozmixované pomeranče nalijeme do velké mísy.

– Celou skořici dáme do teplé vody a pomalu, na mírném plameni vaříme asi 20–30 minut. Vznikne sirupovitý červenohnědý vývar. Krásně vánočně provoní celý byt a nikdo nebude tušit, co se na ně chystá.

– A teď! Otevřeme lahev bílého vína. S pomeranči se nejlépe snoubí Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský nebo Sauvignon blanc. Anebo taky jakékoli jiné, co máte rádi. V každém případě na víně nešetřete ani penězi, ani množstvím. Pro další postup je nutné nalít si skleničku. Doporučuji tu největší, co najdete. Používám krásnou foukanou ručně vyráběnou od Ronyho Plesla. Má půl litru.

– Po důsledném ochutnání skleničky či dvou vína ho můžete nalít mezi pomeranče, budou rádi. Vypočítejte si minimálně deci a půl až dvě deci na osobu.

– A teď! Mrkněte, jaký všechen tvrdý alkohol máte doma. Skvěle se hodí rum, koňak. Co vím a zkoušel jsem, perfektní je taky gin. Narvěte to tam všechno. Pro znalce je použití Žufánkova absintu Justifiée & Ancienne. V případě nouze lze nahradit jiným Žufánkovým absintem St. Antoine, obojí přidá volume a jemnou chuť anýzu. V každém případě to chce kvůli esenci malinko Žufánkova mátového destilátu a sicilského citronu ze stejné stáje.

– Všechno tohle samozřejmě nejdřív ochutnáme. Opatrně, nejsme přece žádní alkoholici. Na osobu pak počítejte dohromady plus minus deci destilátů. Dost záleží na rodinných vztazích. Pokud preferujete funkci paralyzéru oproti antidepresivu, na rodině nešetřete a lijte!

– Až vychladne skořicový vývar, nalijte ho do již téměř božské polévky.

– Nechte vychladnout.

– Nakrájejte na kolečka zbylé pomeranče. Nalijte polévku do misek či talířů, na hladinu oceánu slasti dejte jedno kolečko pomeranče. Zasypte mírně mletou skořicí, to pro zvýšení estetického dojmu.

– Na velké lžíci či ještě lépe mělké sběračce ohřejte absint nebo koňak. Zhasněte. Náplň sběračky zapalte a u stolu přelijte každou porci polévky. Rodina vás miluje už teď. A počkejte, až to všechno snědí…

Dnešní rada

Meditace
Proč byste se k sobě měli chovat jako ke svému nejlepšímu příteli

20

#356

Dnešní rada

Motivace
Návod, jak zvládnout svátky, když nejste ve vánoční náladě

15

#355

Dnešní rada

Lifehack
Zabalte to! Ekologicky

19

#354

Dnešní rada

Lifehack
Potřebujete si něco zapamatovat? Tak si to nakreslete

18

#353

Dnešní rada

Práce
Aplikace, díky kterým budete produktivnější

28

#352

Dnešní rada

Motivace
Jak být šťastný téměř v každé situaci

48

#351

Dnešní rada

Techhack
Nestačí vám data? Tady jsou triky, jak jich mít dost i na konci měsíce

16

#350

Dnešní rada

Vztahy
Cítíte se dobře, když se ostatním nedaří? Netrestejte se

14

#349

Dnešní rada

Lifehack
Otázka, kterou si musíte položit před každým rozhodnutím

25

#348