Jak být lepší

Každý den jedna rada.

Dnešní rada

Jídlo
Uspořádejte si kuchyň jako profesionální šéfkuchaři

15

#473

Jak to vypadá v kuchyni michelinských šéfkuchařů? O to se podělila Ellen Bennett, která pracovala v nejvyhlášenějších losangeleských restauracích a dnes vede kulinářskou značku Hedley a Bennett, jejíž originální zástěry oslovily i Marthu Stewart a další kuchařské celebrity. Tohle jsou její nejlepší tipy:

Čtyři kategorie

Nádobí a ostatní pomůcky v kuchyni můžete podle Bennett rozdělit do čtyř kategorií: příprava, vaření, servis a skladování. Důležité je, aby se obsah jednotlivých kategorií nikdy v poličkách nepromíchal.

Jak to využít v praxi? Vytvořte si v kuchyni čtyři oddělené prostory, kam odpovídající nádobí dáte. V poličce „na přípravu“ mějte mixéry, šlehače, odměrné misky či hmoždíře, prostor „na vaření“ bude zase obsahovat hrnce a pánvičky. V šuplíku „na servírování“ budou talíře, hrnečky a skleničky a do oddílu „na skladování“ dejte zásobu znovupoužitelných krabiček a sklenic.

Vše má své místo

V kuchyni nesmí být zmatek, míní Bennett.  A to se týká nejen nádobí, ale i samotných surovin.

Jak to využít v praxi? Mějte předem stanoveno, kam co patří, a nedopusťte, abyste v kuchyni měli i věci bez pevně daného úložného místa – budou vám při vaření akorát překážet. Udělejte inventuru surovin a nádobí a poskládejte je tak, abyste vždy věděli, kam je vrátit.

Nic neschovávejte

Vše, co potřebujete k vaření, by mělo být vidět. Budete mít přehled o tom, co se v kuchyni děje.

Jak to využít v praxi? Nože vyndejte z dřevěného stojanu a připevněte je na magnetický pás. Vařečky vyndejte se šuplíků a pověste je někam, kde je uvidíte. Schovávat byste podle Bennett neměli ani jídlo – sama si obsah suchých potravin (mouka, luštěniny, těstoviny atd.) přesypává z původních obalů do sklenic nebo sáčků, aby měla přehled o zbývajícím množství.

Zbavte se zbytečností

Většinu úkonů uděláte se základními kuchyňskými potřebami, vše ostatní je zbytečnost.

Jak aplikovat v praxi? Zbavte se všech „vymožeností“, které vám v kuchyni jen zabírají místo. Zvažte, zda potřebujete míchátko na kakao, kráječ manga nebo další vychytávky, a raději se naučte pracovat s kvalitním nožem a prkýnkem.

Po ruce jen to nejdůležitější

Pracovní plocha je příliš cenná na to, aby byla zahlcena věcmi, které k vaření nevyužíváte.

Jak aplikovat v praxi? Po vzoru Bennett si nechte na lince jen sůl, pepř, olej, vařečku a lžíci na ochutnávání. Chybět by nemělo ani prkénko na krájení. Vše ostatní bude překážet.

Dnešní rada

Lifehack
Pravidlo 50/50, které vám posílí paměť

21

#472

Dnešní rada

Lifehack
Web pro ty, kteří už nedokážou napsat ani písmenko

14

#471

Dnešní rada

Peníze
Jarní výzva, díky které si ušetříte na letenku

24

#470

Dnešní rada

Lifehack
Co dělat, aby vám bazalka ze supermarketu vydržela déle než týden

12

#469

Dnešní rada

Meditace
Lék proti stresu? Dvacet minut v přírodě

21

#468

Dnešní rada

Lifehack
Nedokážete se soustředit na čtení? Držte jazyk za zuby

13

#467

Dnešní rada

Plánování
Co dělat, když u vás nefungují hacky na produktivitu

17

#466

Dnešní rada

Jídlo
Vypili jste čtyři kávy, ale v práci stejně usínáte. Co teď?

18

#465

Dnešní rada

Meditace
Výzva: Obnovte svůj čtenářský deník

26

#464